Monday, 23 April 2012

Marah? Supress it!

Assalamulaikum wbt. :)

Ever felt angry and wanna let it off to someone or something? Felt like screaming your lungs off at the edge of the cliff? Here's the solution to all that! :D

Shared by a lovely sister from Cork on my Facebook status, a real great reminder! Masya-Allah.

Doa Menghilangkan Rasa Marah :

A’uzubillahi minasy syaitanir rajimi. Allahummagfirli zanbi wazhab gaiza qalbi wa ajirni minasy syaitanir rajimi.
Ertinya: “Aku berlindung kepada Allah dari godaan syaitan yang terkutuk. Ya Allah, ampunilah dosaku dan hilangkanlah kepanasan hatiku dan lepaskanlah aku dari gangguan syetan yang terkutuk.”

Doa Menghadapi Orang Sedang Marah :
La ilaha illallahul halimul hakimu, subhanallahi rabbus samawatis sab’a wa rabbul ‘arsyil ‘azimi, la ilaha illa anta ‘azza jaruka wa jalla sana’uka.

Ertinya: “Tiada Tuhan melainkan Allah yang Maha Kasih Yang lagi Maha Bijaksana, Maha suci Allah Tuhan yang memelihara tujuh langit dan yang memelihara ‘arsy yang besar tiada Tuhan melainkan Engkau, sangat kuat perlindungan-Mu dan Maha tinggi perlindungan-Mu.”

Doa Menjauhkan Permusuhan :


Allahumma la tusymit bi ‘adwwi wa la tasu’ubi sadiqi wa la taj’al musibati fi dini wa la taj’alid dunya akbara hami wa la tusallit ‘alayya man la yarhamuni ya hayyu ya qayyumu.

Ertinya: “Ya Allah, janganlah jadikan musuhku gembira kerana kesusahanku, dan janganlah jadikan temanku membuat kejahatan terhadapku dan janganlah jadikan kemalanganku dalam urusan agamaku dan janganlah jadikan kepentingan dunia menjadi pusat perhatianku dan janganlah jadikan orang yang tidak berbelas kasihan bermaharaja-lela atasku, wahai Tuhan yang hidup yang berdiri sendiri.”


P/S : Hidup penuh dengan pancaroba, kita hanya hamba Allah yang kerdil lagi bergelumang dosa, moga Allah mengampuni dosa-dosa kita dan moga kita istiqamah dalam usaha bertaubat. Mari SUPRESS ANGER! :D

No comments: